DE GEOTHERMISCHE WARMTEPOMP
Geo-Thermics realiseert naast de grondboring ook de installatie van geothermische warmtepompen
De geothermische warmtepomp is een verwarmingstoestel dat warmte onttrekt uit het verticaal bronsysteem(10 à 12 °C) en deze kan ‘oppompen’ naar een bruikbare temperatuur voor verwarming van het gebouw of voor de aanmaak van sanitair warm water. Het ‘oppompen’ vraagt elektriciteit en dit vormt uiteindelijk het verbruik van de warmtepomp. Uniek is wel dat het elektrisch verbruik tot 5 maal lager ligt dan de hoeveelheid verwarmingsenergie die men van de geothermische warmtepomp krijgt.
WERKING VAN EEN GEOTHERMISCHE WARMTEPOMP
De cyclus van een warmtepomp bestaat uit vier stappen :
Stap 1 : Het water-glycol mengsel van 10 à 12° C dat door de aardsondes circuleert, stroomt door een warmtewisselaar (de verdamper) en brengt warmte over op een speciale koelvloeistof in de warmtepomp. Deze koelvloeistof, die onder lage druk staat en daardoor een lage kooktemperatuur heeft, begint te koken en wordt omgezet in damp. Het water-glycol mengsel wordt hierdoor afgekoeld naar 6 à 7° C en gaat terug de bodem in om op te warmen.
Stap 2 : De damp van de koelvloeistof wordt door een compressor in de warmtepomp onder hoge druk samengeperst, wat de temperatuur ervan doet stijgen. Voor deze compressie of samendrukking is elektriciteit nodig, het elektrisch verbruik van de warmtepomp.
Stap 4 : Een ontspanningsventiel veroorzaakt een drukverlaging van de koelvloeistof, waardoor het kookpunt van de vloeistof opnieuw daalt. De koelvloeistof stroomt terug naar de warmtewisselaar van het bronsysteem en verdampt, waardoor de hele cyclus opnieuw kan beginnen.
Stap 3 : Een tweede warmtewisselaar (de condensor) brengt de hete damp in contact met het water van het verwarmingssysteem in het gebouw. Daardoor stijgt de temperatuur in het verwarmingssysteem en kan er ruimteverwarming aangemaakt worden of sanitair warm water. Tegelijkertijd koelt de damp in de warmtepomp af en wordt ze opnieuw een vloeistof.